Gayrimenkul Yatırım Fonları
Gayrimenkul yatırım fonlarına ait katılma payları SPK mevzuatına göre sadece nitelikli yatırımcılara satılabilirken Gayrimenkul Yatırım Fonları süreli veya süresiz olarak kurulabilir ve ihraç belgesinde ve fon içtüzüğünde belirtilmek şartı ile sadece belli bir gayrimenkul projesine yatırım yapabilirler. Gayrimenkuller veya gayrimenkule dayalı haklardan oluşan bir portföyü işletmek için SPK tarafından yetkilendirilmiş portföy yönetim şirketleri tarafından kurulabilen Gayrimenkul Yatırım fonları, pay sahipleri adına inançlı mülkiyet esaslarına göre yönetilmekte olup fon mal varlıklarının en az %80’i tebliğin 19. Maddesine göre gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı haklardan oluşması gerekmektedir. Diğer fonların aksine gayrimenkul yatırım fonlarının kısmi de olsa tapuya tescil ve tescile bağlı değişiklik, terkin ve düzeltme işlemleri ile sınırlı olarak tüzel kişiliği haiz olduğu kabul edilir. Bu noktaların dışında herhangi bir tüzel kişiliği bulunmamaktadır.
Neden Gayrimenkul Yatırım Fonu?
Hisse senedi gibi riskli varlıklara yatırım yapmak istemeyen ancak mevduat getirisinin üzerinde bir getiri hedefleyen yatırımcılar için Gayrimenkul Yatırım Fonları önemli bir yatırım aracıdır. Gayrimenkullerden elde edilen kira gelirleri düzenli bir nakit akışı sağlarken İstanbul gibi nüfusun sürekli arttığı ve yapılaşmanın son hızıyla devam ettiği kentlerde konut fiyatları da düzenli olarak artmakta ve yatırımcısına kira geliri gibi düzenli bir nakit akışının yanı sıra değer artış kazancı da vaadetmektedir. Bu anlamda risk duyarlılığı nispeten yüksek yatırımcılar için Gayrimenkul yatırım fonları önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bireysel nitelikli yatırımcılara ek olarak fon fazlası olan kurumsal şirketler de uzmanlık alanları gayrimenkuller olmaması nedeni ile profesyonel bir hizmet almak adına Gayrimenkul Yatırım Fonlarına ilgi göstermektedirler. Bunun nedeni ellerindeki fon fazlalığını hem olası nakit sıkışıklığına karşı kendilerini düzenli kira gelirleri ile destekleyebilecek hem de zamanı gelince değer artışı elde edebilecek bir yatırım aracına aktarmak istemeleridir. Bu anlamda düzenli ve düşük volatilitedeki nakit akışına ek olarak ortalamada mevduat getirisinden daha yüksek getiri oranını hedeflemesi Gayrimenkul yatırım fonlarını sabit getirili enstrümanlara önemli bir alternatif kılmaktadır.
Investrade PYŞ, SPK'dan "Portföy Yöneticiliği Faaliyet İznini" temin etmiş bulunmaktadır. Şirket gelecek 3 yıl içerisinde bulunduğu grubun gayrimenkul tecrübesinden de yararlanarak yüksek hacimlerde gayrimenkul fonu kurmayı planlamaktadır.